VII Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l'Alt Empordà

Tallers per alumnes de Batxillerat

Carlos D'Andrea

Carlos D’Andrea és doctor en matemàtiques per la Universitat de Buenos Aires. Ha realitzat estades post doctorals en el INRIA de Sophia-Antipolis —un institut nacional de recerca francès especialitzat en mètodes numèrics i digitals, amb uns 2700 investigadors— i a la University of California at Berkeley. El 2005 es va incorporar a la Universitat de Barcelona com a Investigador Ramon y Cajal i des de 2009 és professor agregat de la mateixa universitat, en el Departament de Matemàtiques i Informàtica. La seva àrea de recerca i docència és l’àlgebra computacional. És editor del Journal of Symbolic Computation i és membre de diverses societats científiques internacionals rellevants de l’àrea. Desenvolupa tasques de preparació dels estudiants per a les Olimpíades Matemàtiques.

Marta Casanelles

Marta Casanellas és professora agregada del Departament de Matemàtiques de la UPC. Va estudiar matemàtiques a la Universitat de Barcelona, on també va obtenir el doctorat. Seguidament va treballar amb el professor Robin Hartshorne a la University of California, Berkeley i després va tornar a la UPC amb un contracte Ramón y Cajal. El seu tema de recerca inicial fou la geometria algebraica, però actualment es dedica a desenvolupar tècniques d’àlgebra i de geometria per a la bionformàtica. Ha fet estades de recerca al Centre de Regulació Genòmica i al Biomathematics Research Centre de Nova Zelanda, entre d’altres. Ha escrit articles de recerca en revistes d’alt impacte tant en matemàtiques com en biologia, ha dirigit tesis doctorals, ha impartit conferències plenàries en congressos internacionals i ha participat en panells d’avaluació, en comitès científics i editorials, tant nacionals com internacionals. Actualment és la (co)investigadora principal d’un equip de 15 investigadors i és membre del comitè Women in Mathematics de la European Mathematical Society i presidenta de la comissió Mujeres y Matemáticas de la Real Sociedad Matemática Española.

Eric Galbraith

Eric Galbraith és doctor en ciències de la Terra i dels Oceans per la University of British Columbia (Canadà) i ha sigut investigador i professor a les universitats de Princeton i McGill. Actualment, és professor ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (IC- TA) de la UAB, que és un centre multidisciplinari que compta amb uns dos-cents investigadors en ciències ambientals. Treballa en models matemàtics aplicats a diversos camps de les ciències de la Terra, com són l’ecologia, l’escalfament global, la pesca o el CO 2 a l’atmosfera i als oceans. Ha publicat articles de recerca en algunes de les revis tes científiques de més prestigi: Nature, Nature Geoscience, Proceedings of the National Academy of Sciences, etc.

Taller per als alumnes de 4rt d'ESO

José Luis Rodríguez

José Luis Rodríguez és llicenciat en Matemàtiques per la Universitat de Saragossa, doctor en matemàtiques per la UAB, i actualment és professor a la Universidad de Almería. El seu blog «Juegos topológicos» (http://topologia.wordpress.com) conté activitats divulgatives de geometria i topologia, algunes de gran impacte internacional com el Sierpinski Carpet Project que va involucrar a més de 40.000 persones arreu del món. Ha rebut el primer premi en Matemàtiques a les edicions nacionals de «Ciència en Acció» (Bilbao 2013, Barcelona 2014, Algeciras 2016). Des del 2008 no ha cessat en la seva labor divulgadora, impartint, tant a Espanya como a l’estranger, tallers de geometria manipulativa i shows matemàgics amb bombolles de sabó amb el nom artístic de «Mago Moebius».

Conferència per als professors

Marc Guinjoan

Marc Guinjoan és llicenciat en Matemàtiques i ha exercit de docent a secundària durant més de deu anys. Actualment codirigeix eXplorium, un centre per a la divulgació científica, tecnològica i matemàtica mitjançant l’educació no formal i el lleure. També és professor associat dels departaments de Didàctica de les Ma- temàtiques de la UAB i de la Universitat Abat Oliba, així com professor consultor a la Universitat Oberta de Catalunya. Des de fa 9 anys és membre de la Comissió Cangur de la Societat Catalana de Matemàtiques, encarregada de l’organització de diversos concursos i activitats per a fomentar l’interès per a les Matemàtiques dels alumnes catalans, com són les Proves Cangur i la Copa Cangur.