Xerrades

Xerrada 1​: Avaluació de riscos amb Probabilitat: ajudant a la presa de decisions — Rosario Delgado (UAB)

En aquesta xerrada us presentarem una eina probabilística sorprenentment versàtil, àmpliament utilitzada en l’avaluació de riscos i altres àrees d’aplicació. Malgrat la seva versatilitat, el nucli de la presentació es concentra en un exemple relacionat amb la medicina, un dels àmbits més fascinants del coneixement humà.

A través d’un cas pràctic, els estudiants descobriran com aquesta eina ajuda a avaluar el risc de desenvolupar una malaltia basant-se en característiques individuals. Això no només beneficia els professionals sanitaris en la prevenció i el diagnòstic precoç de malalties, sinó que també auxilia les autoritats en la gestió eficient dels recursos sanitaris.

A més, els Sistemes Experts basats en aquesta metodologia ajuden els experts en la presa de decisions en situacions complexes, com és el cas de la medicina. Aquesta experiència mostrarà la utilitat i interès d’aquesta eina probabilística en situacions reals, convidant-vos a explorar-ne les aplicacions en diversos contextos.

Xerrada 2: De Mercator al sistema UTM: una mirada matemàtica als mapes — Xavier Massaneda (UB)

El 1569 Gerhard Kremer va publicar el primer d’una col·lecció de mapes que van revolucionar el món de la navegació.

El tret distintiu d’aquests mapes és la conformalitat: els angles que es veuen al mapa coincideixen amb els que es veuen a la Terra.

Explicarem com l’evolució dels mapes conformes ha dut fins al sistema UTM/UPS, emprat pel GPS.

Xerrada 3:  Com dividir quan no n’hi ha prou per a tothom? — Cori Vilella (URV)

Quan diferents agents demanen una certa quantitat sobre un bé comú i la suma del que demanen els agents supera la quantitat del bé disponible, com s’ha de repartir aquest bé?

En aquesta xerrada veurem possibles solucions (regles) per aquest tipus de problemes, anomenats problemes de demanda. S’analitzaran algunes de les regles que s’han estudiat a la literatura i es formularan algunes propietats (axiomes) que voldrem que les regles satisfacin.

Finalment, veurem alguns exemples de problemes de demanda reals on s’ha aplicat aquesta metodologia.